Το συγκοινωνιακό πρόσωπο της Αθήνας έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 10 χρόνια. Από μία άσημη πόλη συγκοινωνιακά έχει μετατραπεί σε μία εξελισσόμενη Μητρόπολη που συνεχώς διευρύνεται. Για το 2014 αλλά και τα επόμενα χρόνια θα δούμε και πάλι την Αθήνα να μεγαλώνει το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς και να φτάνει σε νέες περιοχές της πόλης.
Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έχουν αλλάξει κατά πολύ ρόλο και είναι περισσότερο συμπληρωματικά και τροφοδοτικά παρά ουσιαστικοί μαζικοί μετακινητές μέσα στην πόλη. Η Αθήνα διαθέτει ικανοποιητικό δίκτυο Μετρό, δίκτυο Τραμ, ένα ημιτελή Προαστιακό και φυσικά λεωφορεία και τρόλεϊ στα πρότυπα πολλών άλλων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης.
ΤΙ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΘΗΝΑ
Η Πρωτεύουσα της χώρας περιλαμβάνει τα παρακάτω:
ΜΕΤΡΟ: 3 ΓΡΑΜΜΕΣ, 65χλμ γραμμών (+20χλμ κοινές γραμμές με τον Προαστιακό), 65 σταθμούς.
ΤΡΑΜ: 3 ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, 26χλμ γραμμών, 48 στάσεις
ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ: 2 ΓΡΑΜΜΕΣ, 250χλμ, 42 σταθμούς
ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ-ΤΡΟΛΕΙ: 270 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ (κατ` εκτίμηση)
Η πόλη της Αθήνας λόγω του τρόπου που αναπτύχθηκε τις δεκαετίες που πέρασαν, ο άναρχος και άτακτος τρόπος δόμησης και η σφιχτή πολεοδομική της συγκρότηση την έχουν μεταμορφώσει σε μεγάλο βαθμό από την πόλη που υπήρχε την δεκαετία του 1950.
Τα μέσα σταθερής τροχιάς σε αυτή τη σφιχτή δόμηση είναι ιδανικά για την πόλη της Αθήνας που αναπτύσσεται περισσότερο κάθετα (σε ύψος) παρά σε οριζόντια. Η ταχεία ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς που γνώρισε η Αθήνα από το 2000 με τη λειτουργία 2 νέων γραμμών Μετρό έως και το 2013 μεταμόρφωσαν τον τρόπο μετακίνησης στην πόλη.
Αυτή η τάση αναμένεται την επόμενη δεκαετία να γιγαντωθεί με την υλοποίηση νέων έργων που θα μετατρέψουν τελικά την Αθήνα σε μία πόλη που οι μετακινήσεις θα γίνονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία με μέσα σταθερής τροχιάς.
Το Μετρό θα αποκτήσει μία νέα 4η γραμμή και θα καλύψει όλο το Δήμο Αθηναίων, το Γαλάτσι, τα Ανατολικά και Βόρεια Προάστια, θα φτάσει σε Γλυφάδα και Καματερό.
Το Τραμ θα καλύψει σχεδόν όλες τις περιοχές του Δήμων Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας ενώ θα το δούμε να φτάνει σε Άνω Πατήσια, Πανεπιστημιούπολη, Μεταξουργείο, Αργυρούπολη, Καλλιθέα.
Ο Προαστιακός θα συμβάλλει τα μέγιστα όταν ολοκληρωθούν τα βασικά έργα υποδομής που θα συμβάλλουν στην μετακίνηση σε περιοχές που δεν θα υπάρχει εξυπηρέτηση από Μετρό, Τραμ.
Τότε αναμένεται πως περισσότερες από 2 εκατομμύρια μετακινήσεις την ημέρα θα γίνονται μέσω Μετρό, Τραμ και Προαστιακού όταν το 1999 ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τις 400.000 μετακινήσεις ημερησίως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.