Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ο "μεταμορφωμένος" Τσίπρας στον ΟΟΣΑ

 

Αίσθηση έχει προκαλέσει στο χώρο της Αριστεράς και ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ομλία του Αλέξη Τσίπρα στον ΟΟΣΑ καθώς αποκάλυψε αφενός την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική στροφή του και αφετέρου ήρθε να επιβεβαιώσει την μεταρρυθμιστική ταυτότητα που επιχειρεί να δώσει στη κυβέρνηση του όταν μέχρι πρότινος η λέξη “μεταρρύθμιση” ήταν σχεδόν απαγορευμένη.

Μάλιστα ο έλληνας πρωθυπουργός για πρώτη φορά μίλησε για τον εαυτό του προσδίδοντας σε αυτόν τον χαρακτηρισμό του “ευρωπαίου ηγέτη”, ο οποίος “αγωνίζεται ώστε η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα να δώσει μια νέα ώθηση στην Ευρώπη" καθώς “η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Γενάρη έχει δώσει νέα ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πληγεί από την λιτότητα στην Ευρώπη".

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι “η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα" βασίζεται σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους σε τρεις λέξεις κλειδιά "την ειλικρίνεια, τον ρεαλισμό και την αμοιβαία κατανόηση".
Και προς τούτο τόνισε

Δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των υφεσιακών πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης
Δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, όταν ανέρχεται περίπου στο 178% του ΑΕΠ, με τους τόκους περίπου στα €6,5 δισεκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2021, και μετά στα €11 δισεκατομμύρια και το 2022 στα €24,5 δισεκατομμύρια
Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε πια ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% το 2015 και του 4,5% στη συνέχεια, απλά και μόνο για να προσποιούμαστε ότι το Ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο.

Για πρωτη φορά επίσης μίλησε τόσο ανοιχτά για "δεινή οικονομική κατάσταση", της χώρας σημειώνοντας ότι “το έργο της κυβέρνησής μας κάθε άλλο παρά εύκολο είναι" καθώς απαιτούντα όπως είπε “σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιστορικά ριζωμένων αδικιών και της αναποτελεσματικότητας του οικονομικού μας συστήματος".
Σε πολιτικούς αναλυτές η ομιλία Τσίπρα στον ΟΟΣΑ θύμισε τα όσα έλεγε και λέει ακόμη ο πρώην ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ιδίως για τη αντιμετώπιση των “οργανωμένων συμφερόντων”, αλλά και για την προώθηση “προοδευτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων”.
"Είμαστε μια κυβέρνηση της Αριστεράς με νέες ιδέες. Η αλλαγή πρέπει να είναι ριζοσπαστική - όχι οριακή. Χρειαζόμαστε ένα σοκ για την ανάκαμψη της οικονομίας" εξήγησε και πρόσθεσε “η νέα ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει με μια διττή μεταρρυθμιστική στρατηγική: με μια απαραίτητη πρώτη δέσμη, sinequanon μεταρρυθμίσεων, με άμεση εφαρμογή μέχρι τον Απρίλιο, αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα θέσουν το πλαίσιο για μια ακόμη πιο φιλόδοξη δέσμη μεταρρυθμίσεων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”.

"Χρειαζόμαστε ένα νέο καθεστώς" επισήμανε και στο πλαίσιο αυτό μίλησε για μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση:
της αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της,της ευρύτερης συμμετοχής και του εκδημοκρατισμού της διαδικασίας λήψης οικονομικών αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα,της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσηςαντιμετώπισης της φοροδιαφυγή και της διαφθοράτης πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού,της αυστηροποίησης της νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων,της ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων,της διευρύνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής,της κατάργηση της φορολογικής ασυλίας


Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η μεταρρύθμιση τον δημόσιο τομέα είναι η πιο δύσκολη και σημείωσε ότι ως κυβέρνηση σκοπεύουμε:
Να προωθήσουμε μηχανισμούς για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών στοχεύοντας τις δημοσιονομικές διαδικασίες, την αναδιάρθρωση της διαχείρισης, και την ανακατανομή των πόρων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά
Να επιδιώξουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις σε βασικούς τομείς
Να αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους πιο αποτελεσματικά, εξετάζοντας κάθε περίπτωση χωριστά και σεβόμενοι το δημόσιο συμφέρον
Να ενοποιήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων (που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα) με σκοπό την ανάπτυξη των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την αύξηση της αξίας τους μέσω μικροοικονομικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε επίσης για πρωτοβουλίες στους τομείς της πράσινης ανάπτυξη, της κοινωνικής οικονομίας, των νέων δικτυακών συστημάτων, των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων (clusters).
"Ο πυρήνας των πολιτικών μας δεν είναι να αναμορφώσουμε την Ελλάδα. Είναι να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα" τόνισε τέλος, μια μεταμόρφωση τελικά που αφορά και τον ίδιο, το κόμμα και την κυβέρνηση της οποίας ηγείται.
πηγη: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.