Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Έσοδα απο τα ακίνητα, αναζητά ο ΟΣΕ

Έσοδα από τα ακίνητα  που διαθέτει στην κατοχή της η ΓΑΙΑΟΣΕ, θυγατρική του ΟΣΕ, αναζητούνται από την Κυβέρνηση. Στο στόχαστρο αστικά ακίνητα που υπάρχουν σε σταθμούς του σιδηροδρομικού δικτύου σε μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Μεταξύ αυτών βέβαια είναι και οι εκτάσεις του ΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη, εκτάσεις οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της πόλης, των συγκοινωνιών και των μεταφορών και ιδιαίτερα για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Μελέτες για την εκμετάλλευση αυτών των ακινήτων  εκπονούνται, η μία μετά την άλλη, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα έσοδα του δημοσίου, αξιοποιώντας χώρους από τους οποίους εδώ και χρόνια δεν αποκομίζουν τίποτα. Παρ’ όλο που την εποχή αυτή ο κλάδος των ακίνητων δεν περνά και τις καλύτερες μέρες του, ο ΟΣΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ  ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να βρουν ενδιαφερόμενους για την αξιοποίηση των χώρων που διαθέτουν.
Το θέλγητρο, το οποίο εκτιμούν ότι μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, είναι ότι πρόκειται για ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε σημεία των πόλεων κεντρικά με μεγάλη κίνηση κοινού καθημερινά και μπορούν να φιλοξενήσουν εμπορικές χρήσεις.  
Το δυσκολότερο, ίσως, project είναι αυτό που ετοιμάζει η ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία έχει σκοπό  σύντομα να προκηρύξει διαγωνισμό για την εκμετάλλευση έκτασης 15 στρεμμάτων, στον σταθμό του σιδηρόδρομου στον Πειραιά.
Το σχέδιο κρίνεται μάλλον μεγαλεπίβολο, καθώς την ώρα που η ζήτηση για μεγάλα εμπορικά ακίνητα είναι χαμηλή, η εταιρία σχεδιάζει να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την υλοποίηση εμπορικού κέντρου έκτασης άνω των 35.000 τετραγωνικών μέτρων, με προϋπολογισμό που θα ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια.
Πηγές της εταιρίας θεωρούν ότι η προσπάθεια θα έχει επιτυχία καθώς έχει εκδηλωθεί ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον. Προκειμένου να προχωρήσει το έργο πρέπει να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτρέπεται η ανάπτυξη κτιρίων εμπορικών χρήσεων στον σταθμό του Πειραιά.
Η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ εκτιμά ότι είναι εφικτή η ανάθεση του έργου μέσα στον χρόνο. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια αισιόδοξη άποψη η οποία στηρίζεται μάλλον στο γεγονός ότι η έκταση που σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί βρίσκεται σε εξαιρετικά προνομιακή περιοχή, πολύ κοντά στο λιμάνι. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εκτάσεις του ΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη.
Πάντως προηγούμενη απόπειρα να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, με διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2007, δεν είχε επιτυχία, παρότι σε αυτόν είχαν προσέλθει οι μεγαλύτερες εταιρίες στον χώρο της ανάπτυξης ακινήτων. Το βασικό αίτημα των ενδιαφερομένων εταιρειών ήταν η αύξηση του χρόνου εκμετάλλευσης από τα 30 χρόνια που είχε ορισθεί.

Ενοικιάσεις χώρων σε σταθμούς του ΟΣΕ
Παράλληλα η ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, έχει ήδη πραγματοποιήσει  τον Φερβουάριο και τον Μάρτιο του  2014, τέσσερις διαγωνισμούς για την ενοικίαση των εξής ακίνητων:
- Του κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Ελαίας (Μπούζι) Μεσσηνίας, εμβαδού 112 τ.μ. περίπου με περιβάλλοντα χώρο 100 τ.μ. Οι προσφορές πρέπει να κατατεθούν στα γραφεία της ΓΑΙΑΟΣΕ
- Αποθήκης (εμπορευμάτων) εμβαδού 370 τ.μ. περίπου που βρίσκεται στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας.
- Καφεστιατορίου εμβαδού 140 τ.μ. που βρίσκεται στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας.
- Χώρου εντός του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πύργου Ηλείας, εμβαδού 95 τ.μ. περίπου.
-Χώρου αποθήκης    και ακάλυπτης έκτασης στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Φλώρινας»
- Χώρου  ακινήτου 128 τ.μ. στο Σ.Σ Αφιδνών.
- Κτιρίου και περιβάλλοντος χώρου στον Σ.Σ.Βέλου-  - -
- κτιρίου και περιβάλλοντος χώρου στον Σ.Σ.Μυρτιάς
Πουλούν τα ακίνητα  που δεν εξυπηρετούν την σιδηροδρομική υποδομή, με αγγελία
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΙΑΟΣΕ που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της  «Η ΓΑΙΑΟΣΕ διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων στη χώρα με γεωτεμάχια έκτασης 100.000 στρεμμάτων και πλήθος κτιρίων άνω των 4500 , με εμβαδόν 540.000 τ.μ.   Στις Ανακοινώσεις παρουσιάζονται αναλυτικά τα ακίνητα που είναι διαθέσιμα προς πώληση αυτή τη στιγμή.
Είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο σημείο της ανακοίνωσης : «Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία αξιολογεί προτάσεις αγοράς οποιουδήποτε ακίνητου που δεν εξυπηρετεί ανάγκες τις σιδηροδρομικής υποδομής» .
Υπάρχει μάλιστα η παρακάτω αγγελία: «Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να αγοράσετε ακίνητο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Μισθώσεις 500 Ακινήτων
Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχει και η παρακάτω ανακοίνωση
«H ΓΑΙΑΟΣΕ εκμισθώνει 500 ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα   Η κεντρική θέση των σιδηροδρομικών σταθμών στις περισσότερες πόλεις και χωριά σε ολόκληρη τη χώρα καθιστά τα ακίνητα που διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ ιδανικά για την ανάπτυξη:
• Χώρων εστίασης και καφέ
• Καταστημάτων
• Τουριστικών ή αγροτουριστικών δράσεων
Επιπλέον το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ΓΑΙΑΟΣΕ μπορεί να καλύψει ανάγκες στέγασης επιχειρήσεων για χρήση γραφείων ή αποθηκών.
Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να μισθώσετε ακίνητο της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες».
Μετά από αυτά ένα δυνατό «καμπανάκι» χτυπά για την δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης , η οποία θα πρέπει άμεσα να κινητοποιηθεί για τον σχεδιασμό της αξιοποίησης των ακινήτων  του ΟΣΕ που κρίνονται απαραίτητα για την ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης  και να διαπραγματευτεί μαζί του είτε την παραχώρηση είτε για την από κοινού αξιοποίηση.

Πληροφορίες από την ιστοσελίδα της ΓΑΙΑΟΣΕ
gnomionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.