Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Κροατία: 5.000 μετανάστες προσπαθούν να ανεβούν στα τρένα για το Ζάγκρεμπ

Έως 5.000 μετανάστες βρίσκονταν σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό της κροατικής πόλης Τοβάρνικ, κοντά στα σερβικά σύνορα, με την ελπίδα να πάρουν ένα τραίνο για το Ζάγκρεμπ, ανακοίνωσε ο Γιαν Κάπιτς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

"Υπάρχουν 4.000 έως 5.000 άνθρωποι εδώ. Τα τρένα φθάνουν αλλά δεν μπορούν να πάρουν όλο τον κόσμο", τόνισε.
Οι υποψήφιοι για την εξορία, ανάμεσά τους ορισμένοι που διέφυγαν από τους πολέμους στο Ιράκ και τη Συρία, έφτασαν τη χθεσινή νύχτα εισβάλλοντας στον μικρό σιδηροδρομικό σταθμό του Τοβάρνικ.

Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονταν στο σημείο και διένειμαν τρόφιμα. Πρωτίστως στα εκατοντάδες παιδιά και τα βρέφη.

Ενισχύσεις καταφθάνουν, κυρίως σε είδη ιατρικής περίθαλψης και χημικές τουαλέτες, διευκρίνισε ο Κάπιτς. "Είναι πολύ δύσκολο να πούμε αν αυτό θα γίνει ο επόμενος καταυλισμός διαμετακόμισης. Η κροατική κυβέρνηση είναι αυτή που θα δει πώς θα διαχειριστεί" την κατάσταση, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι μετανάστες φθάνουν στο σταθμό αμέσως μετά τη διέλευση των συνόρων χωρίς να πηγαίνουν στο αστυνομικό τμήμα για να εγγραφούν. Ο μεγάλος αριθμός των αφιχθέντων ούτως ή αλλιώς αναμένεται να παρακάμψει εντελώς την αστυνομία, δήλωσε.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς προειδοποίησε ότι το Ζάγκρεμπ έχει περιορισμένες δυνατότητες όσον αφορά την υποδοχή και την καταγραφή των μεταναστών που περνούν μέσω της χώρας του, μετά των κλείσιμο των ουγγρικών συνόρων από τη Βουδαπέστη. "Θα είμαστε εποικοδομητικοί και θα συνεργαστούμε, υπενθυμίζοντας ωστόσο συνεχώς ότι υπάρχουν όρια στις δυνατότητές μας" για την υποδοχή και την καταγραφή των μεταναστών", επισήμανε πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.

Στο μεταξύ η Βουλγαρία άρχισε να αναπτύσσει 1.000 στρατιώτες στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα. "Απέναντι στην περίπλοκη κατάσταση" που έχει προκληθεί λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, "ένα πρόγραμμα που προβλέπει την ανάπτυξη έως και 1.000 στρατιωτών έχει τεθεί σε εφαρμογή σε όλο το μήκος των βουλγαρο-τουρκικών συνόρων", ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών στη Σόφια Γκεόργκι Κοστόβ.

e-typos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.