Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Αφιέρωμα στα Μεγάλα Έργα: Τα σιδηροδρομικά έργα

Όταν μιλάμε για σιδηρόδρομο στη χώρα μας, το μυαλό μας πάει στον ...μουτζούρη,  σε ατελείωτες ώρες διαδρομής και στην ταλαιπωρία. Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα η έννοια της σιδηροδρομικής μεταφοράς σε αντίθεση με την οδική είναι μάλλον κακή.

Στη χώρα μας γίνονται προσπάθειες 30 και πλέον ετών προκειμένου να δούμε ξανά τον κόσμο να επιστρέφει στις αποβάθρες. Μεγάλο τμήμα του κεντρικού δικτύου έχει ολοκληρωθεί, υπάρχουν όμως σημαντικά τμήματα που δεν επιτρέπουν τη λειτουργία του μοντέρνου διπλού, ηλεκτροκίνητου σιδηρόδρομου, ούτε καν στη βασική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, εκτελούνται σημαντικά έργα που υπόσχονται να ολοκληρώσουν έργα και να δημιουργήσουν για πρώτη φορά τις συνθήκες για μοντέρνες, ασφαλείς σιδηροδρόμους. Ας δούμε αναλυτικά:

ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη διαδρομή αυτή τα τμήματα Αθήνα-Τιθορέα και Δομοκός-Θεσσαλονίκη είναι αναβαθμισμένα εδώ και χρόνια. Σε εξέλιξη είναι μία τελευταία εργολαβία στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός μήκους 106χλμ που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2017.

Μαζί με ακόμα 2 συμπληρωματικές εργολαβίες: την σηματοδότηση κατά τμήματα στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και την ανάταξη ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Αθήνα-Τιθορέα είναι τα έργα που θα οδηγήσουν στην πλήρη μοντερνοποίηση του κεντρικού άξονα της χώρας. Μία διαδρομή από την πρωτεύουσα στη Θεσσαλονίκη σε 2 χρόνια θα διαρκεί περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά απο 5 που είναι σήμερα. Ο διάδρομος θα είναι διπλός και θα διαθέτει ηλεκτροκίνηση.

ΑΘΗΝΑ-ΠΑΤΡΑ
Εδώ τα έργα είναι πιο πίσω και μιλά


με για το τμήμα Αθήνα-Ψαθόπυργος (περίπου 20χλμ έξω από την Πάτρα). Ολοκληρωμένα είναι τα τμήματα Αθήνα-Κιάτο με διπλή γραμμή και ηλεκτροκίνηση. Τώρα, έργα έχουμε στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη, που αφορούν ολοκλήρωση της υποδομής και επιδομής, στο τμήμα Διακοπτο-Ροδοδάφνη που αφορούν την κατασκευή των σταθμών και μία μεγάλη εργολαβία στο τμήμα Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος που περιέχει και την μεγάλη σιδηροδρομική σήραγγα Παναγοπούλας μήκους 4,8χλμ.

Τα έργα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά από τα τέλη του 2016 μέχρι τα τέλη του 2017 και όταν λειτουργήσει το τμήμα θα περιέχει νέους σιδηροδρομικούς σταθμούς αλλά όχι και ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Κιάτο-Ψαθόπυργος. Η διαδρομή από την Αθήνα μέχρι τον Ψαθόπυργο θα γίνεται σε λιγότερο από 2 ώρες.

Θα απαιτηθούν 3 ακόμα έργα που αφορούν τα τμήματα Ψαθόπυργος-Ρίο, Ρίο-Πάτρα-Λιμάνι Πάτρας και ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Κιάτο-Πάτρα.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε εξέλιξη έχουμε την πρώτη απο τις 2 εργολαβίες για την αναβάθμιση και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Λάρισα-Βόλος. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2016 και περιλαμβάνουν έργα επιδομής. Η επόμενη εργολαβία που περιμένουμε είναι η εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης.
ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.