Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Λειτουργεί και πάλι η σιδηροδρομική σύνδεση Κίνας-Ιράν

Το τρένο μετέφερε στο Ιράν 32 βαγόνια με κινεζικά προϊόντα - Το ταξίδι του είχε διάρκεια 14 ημέρες και η αμαξοστοιχία διένυσε περίπου 9.500 χιλιόμετρα,  διασχίζοντας περιοχές του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν

Η άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, προκάλεσε μία «παγκόσμια έκρηξη» εμπορίου και όχι μόνο. Τη Δευτέρα (15/2), έφτασε στην Τεχεράνη το πρώτο τρένο «επανασύνδεσης» μεταξύ της Κίνας και του Ιράν, το οποίο υποδέχθηκαν πλήθος Ιρανών αξιωματούχων, αλλά και ο πρέσβης της Κίνας και του Τουρκμενιστάν, από το έδαφος του οποίου διέρχεται η αμαξοστοιχία.



Το τρένο μετέφερε στο Ιράν 32 βαγόνια με κινεζικά προϊόντα. Το ταξίδι του είχε διάρκεια 14 ημέρες και η αμαξοστοιχία διένυσε περίπου 9.500 χιλιόμετρα,  διασχίζοντας περιοχές του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν.



Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η επαναλειτουργία του «μονοπατιού του μεταξιού» αποτελεί κομβικό σημείο για την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Όπως τόνισε, η σύνδεση μέσω τρένου συντόμευσε κατά 30 ημέρες την όλη διαδικασία, καθώς το ταξίδι από το Πεκίνο, στην Τεχεράνη είναι αρκετά μακρύ και επικίνδυνο.

«Η συγκεκριμένη γραμμή δεν θα σταματά στο Ιράν, καθώς σκοπεύουμε να την επεκτείνουμε μέχρι την Ευρώπη», τόνισε ο επικεφαλής των ιρανικών σιδηροδρόμων, Μοχσέν Πουρσεγιέντ Ακαγί. Το δρομολόγιο του τρένου να είναι ένα ανά μήνα, αλλά αν παραστεί ανάγκη, θα αυξηθεί η συχνότητά του.

Τον προηγούμενο μήνα, σε συνάντηση που είχε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, συμφώνησαν στην ανάπτυξη εμπορικών δεσμών που θα ανέρχονται στο ποσό των 600 δισεκ. δολαρίων.

protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.