Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Στην Αθήνα την Κυριακή η Βαλεντίνα Ματβιένκο


Η υψηλότερη διπλωματική επίσκεψη από πλευράς Ρωσίας η επίσημη επίσκεψη της προέδρου της Άνω Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και προσωπική φίλη του Προέδρου Πούτιν, Βαλεντίνας Ματβιένκο την Κυριακή στην Αθήνα.
Προσκεκλημένη από τον ομόλογό της, πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη η κυρία Ματβιένκο θα επισκεφθεί επισήμως την Τρίτη τη Βουλή ενώ θα έχει και συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο. 
Ουσιαστικά η Μόσχα, αποδεχόμενη την πρόσκληση επιχειρεί με διπλωματία κορυφής να επαναπροσεγγίσει την Αθήνα μετά τις σκιές που έριξε στις σχέσεις των δύο χωρών η αναπάντεχη αποχή της Gazprom από τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ.
Σίγουρα, η πρόσκληση από τον κ. Μειμαράκη δεν ήταν τυχαία, καθώς η Ματβιένκο αν και φέρει κοινοβουλευτικό μανδύα είναι πολύ κοντά στον σκληρό πυρήνα του Κρεμλίνου, θεωρείται το νούμερο τρία στην ιεραρχία και μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που μια άλλη της ικανότητα, είναι αυτή της προσέλκυσης επενδύσεων, που αναδείχθηκε κατά τη θητεία της ως κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης οπότε και ανέπτυξε μια ολόκληρη χρηματοοικονομική συνοικία στην περιοχή Okhta.
Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το ρωσικό ενδιαφέρον  στους διαγωνισμούς για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO όπως αποκάλυψε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα και ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας, Βλαντιμίρ Γιακούνιν, που πέραν της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δηλώνει πως θα εξετάσει την κάθοδο της εταιρείας του και στον διαγωνισμό για τον ΟΛΘ όταν αυτός προκηρυχθεί.
Σίγουρα θα εξετασθεί κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την κυρία Ματβιένκο και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom για τη ΔΕΠΑ ούτως ώστε να μπορέσουν να μειωθούν τα τιμολόγια ηλεκτροπαραγωγής και κατανάλωσης για τις μεγάλες ενεργοβόρες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επιβαρυνθεί δραματικά από τις αυξήσεις των φόρων και του κόστους των καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.
Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρώην κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης και πρόσωπο προσκείμενο στον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, εξελέγη σήμερα πρόεδρος της ρωσικής άνω βουλής. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Ρωσίας που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό, με το οποίο γίνεται η τρίτη στην ιεραρχία της πολιτικής εξουσίας στη χώρα.
Η Ματβιένκο, μόνη υποψήφια για τη θέση αυτή, εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία πρόεδρος της άνω βουλής: 140 ψήφους υπέρ, μία αποχή και καμία ψήφο κατά, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η ηλικίας 62 ετών Ματβιένκο γίνεται η τρίτη στην ιεραρχία της πολιτικής εξουσίας στη Ρωσία μετά τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό Πούτιν .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.