Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Σημαντικές πτυχές του Έπους του 1940 φωτίζονται μέσω των αρχείων του ΟΣΕ

Με αφορμή την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο ΟΣΕ, τιμώντας την τεράστια συνεισφορά των σιδηροδρομικών και το έργο του σιδηροδρόμου στην πολεμική κινητοποίηση εκείνης της εποχής, σχεδιάζει την αξιοποίηση του αρχείου του εκείνης της περιόδου. Η συνεισφορά των ανθρώπων και του μεταφορικού έργου του τότε ΣΕΚ (Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους), την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελούν αναμφισβήτητα ένα μεγάλο κεφάλαιο, επίσημα αναγνωρισμένης υλικής και ηθικής σημασίας.  
Στο αρχείο του ΟΣΕ διασώζονται σημαντικά τηλεγραφήματα και έντυπο υλικό από την περίοδο του Έπους του ΄40 και της γερμανικής κατοχής. Κατόπιν της επιβεβαίωσης της γνησιότητας του υλικού, ο σχεδιασμός του ΟΣΕ είναι να συντηρηθούν επιστημονικά και στην συνέχεια να αναδειχθούν.  
Σημαντικά ιστορικά στοιχεία, όπως τα πρωτότυπα τηλεγραφήματα που αφορούν στην γνωστοποίηση της ανατίναξης του τόξου της γέφυρας του Γοργοποτάμου, αλλά και χειρόγραφες υπηρεσιακές αναφορές συμβάντων και γεγονότων αντίστασης σιδηροδρομικών από την περίοδο της γερμανικής κατοχής, ευρίσκονται στο ιστορικό αρχείο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος.
Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Παναγιώτης Θεοφανόπουλος στο πλαίσιο της προσπάθειας συντήρησης και ανάδειξης του ιστορικού αρχείου του Οργανισμού, δήλωσε, ότι «οι σιδηροδρομικοί και ο σιδηρόδρομος, πέραν της διαχρονικής συνεισφοράς τους στην ανάπτυξη της χώρας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και με τις κορυφαίες ιστορικές στιγμές και επιλογές της νεώτερης Ελλάδος.
Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε αυτή την σημαντική πτυχή, που επιβεβαιώνει το ότι ο σιδηρόδρομος δεν είναι ένα απλό μέσο μεταφοράς αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής μας και της ζωής μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.