Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Νέα δεδομένα στη μεταφορά εμπορευμάτων. Σύμπραξη βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων.

Νέα δεδομένα στις εμπορευματικές μεταφορές δημιουργεί η στρατηγική συνεργασία του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρήσεων Logistics με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την μεταφορά εμπορευμάτων στον κεντρικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης μέσω του σιδηροδρόμου.

Η συνεργασία ανακοινώθηκε σε κοινή εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Το Δίκτυο, που αποτελεί μια αναπτυξιακή σύμπραξη 26 βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στόχο έχει την μείωση του κόστους μεταφορών, την πρόσβαση σε νέες αγορές, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αναγκαία πληροφόρηση.

Παράλληλα, επιδιώκει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεων και η εξωστρέφειά τους.
H συμφωνία αυτή, ανέφερε σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης, θεσμοθετεί το πρώτο στη χώρα μας Ελληνικό Δίκτυο logistics με μετρήσιμο αναπτυξιακό όφελος για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Στην Αθήνα οι επιχειρήσεις θα εξυπηρετούνται μέσω του Ικονίου και του Θριασίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη μέσω του Κεντρικού Σταθμού του ΟΣΕ και της Σίνδου. Συμπληρωματικά θα παρέχεται η δυνατότητα door-to-door εξυπηρέτησης σε κοντινές περιοχές εφόσον υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον. Αρχικά, θα γίνονται 5 δρομολόγια την εβδομάδα, ενώ υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς container τριών κατηγοριών (45', 40' και 20'). Οι πελάτες του Δικτύου Logistics έχουν κατηγοριοποιηθεί σε 4 ομάδες, ανάλογα με τον όγκο και την τακτικότητα των διακινούμενων φορτίων, για τις οποίες θα ισχύει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική.

Σύμφωνα με τις σχετικές αναλύσεις, το εκτιμώμενο μέσο όφελος για τους τακτικούς χρήστες της υπηρεσίας μπορεί να ξεπεράσει το 10% και μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο για τους συμμετέχοντες, σε περίπτωση ευρύτερων συνεργιών μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και διεύρυνσης του Δικτύου.

Άλλες συνέργιες που διερευνώνται ήδη εξαντλητικά από το Δίκτυο Logistics είναι η συνεκμετάλλευση κοινού δικτύου διανομής εντός Αττικής και η ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για παροχή ηλεκτρονικής απόδειξης παράδοσης. Στη συνέχεια το Δίκτυο Logistics θα διερευνήσει συνέργιες στην κοινή χρήση και ανάπτυξη εμπορευματικών κέντρων ή/και αποθηκών, στην ανάπτυξη διαδικτυακή πλατφόρμας για την ενοποίηση/συνδυασμό φορτίων και τη βέλτιστη αξιοποίηση της μεταφορικής ικανότητας, στην προώθηση - προβολή του δυναμικού Logistics της Ελλάδας προς το εξωτερικό, στην μεταφορά τεχνογνωσίας, κ.λπ.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν ήδη στις συνέργιες του Δικτύου Logistics είναι οι εξής: ΑΒ Βασιλόπουλος AE, Barilla Hellas AE, Beiersdorf Hellas AE, ΒΙΕΞΑΛ AE, Cargo Group Logistics ΕΠΕ, Coral AE, DHL Express Ελλάς Α.Ε., Διακίνησις AE, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών Ηρακλείου Κρήτης, GlaxoSmithKline ΑΕΒΕ, Goldair Cargo ΑΕ, Herbalife International Greece, Inter IKEA Systems BV, Procter & Gamble Hellas ΕΠΕ, Sanofi-Αventis AEBE, Shelman Ελληνοελβετική Βιομηχανία Ξύλου ΑΕ, Kuehne-Nagel AE, ΜΑΒΕ AEBE, Masterlink ΑΕ, Medfrigo SA, Metron Logistics AE, Πλαίσιο Computers ΑΕΒΕ, Sarmed Hellenic Warehouses S.A., Schenker AE, ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, Τσιρίκος Γρηγόριος ΙΜΕ ΕΠΕ. Ωστόσο το δίκτυο είναι ανοιχτό για όλες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής σημείωσε ότι, ο τομέας των Logistics αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ που αγγίζει το 12% σήμερα.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Logistics Σωτήρης Τριχάς τόνισε ότι αν υιοθετηθεί το Master Plan της ΕΕL κι οι βασικές δράσεις που προτάσσει, τότε η ελπίδα για ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο αναζωπυρώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.