Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Απέκτησαν...ταμείο οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι


Με κύκλο εργασιών ύψους 110 εκατ. ευρώ και κέρδη 850 χιλιάδων ευρώ έκλεισε το εννεάμηνο του 2013 για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ σε επίπεδο ετήσιας χρήσης, ο τζίρος της εταιρείας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 145 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με κύκλους της υπό αποκρατικοποίηση εταιρείας.

Όλα δείχνουν ότι οι ζημιογόνες χρήσεις αποτελούν οριστικά παρελθόν για την άλλοτε πιο ελλειματική ΔΕΚΟ της Ευρώπης, της οποίας τα ταμειακά διαθέσιμα ισχυροποιούνται κάθε τρίμηνο.

Πηγές της εταιρείας σημειώνουν ότι η επιστροφή των σιδηροδρόμων σε κερδοφορία είναι οριστική, και τα ταμειακά διαθέσιμα επενδύονται σε καταθετικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ της οποίας επικεφαλής είναι ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών και επιδιώκει, μέσω του εμπορευματικού δρομολογίου Αθήνα-Θεσσαλονίκη, να αποκτήσει το 10% της αγοράς των χερσαίων οδικών μεταφορών από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και αντίστροφα.

Στις 2 Δεκεμβρίου θα εγκαινιάσει το καθημερινό εμπορευματικό δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ενώ από τα πρώτα φορτία που θα μεταφέρει θα είναι αυτά της Hewlet Packard.

Το  δρομολόγιο θα αναχωρεί από το Ικόνιο, θα διέρχεται από το Θριάσιο και θα καταλήγει στη Θεσσαλονίκη τη Σίνδο και στον ΟΛΘ. Από εκεί τα εμπορευματοκιβώτια θα μεταφέρονται προς τα ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα.

Επενδύσεις

Αναφορικά με το ύψος των νέων επενδύσεων που πρέπει να γίνουν στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, παράγοντες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σημειώνουν ότι ο καινούργιος παραχωρησιούχος θα πρέπει να επενδύσει στην αναβάθμιση των εμπορευματικών κέντρων σε Θριάσιο, Θεσσαλονίκη και Βελεστίνο, στην ανανέωση του στόλου, ενώ θα απαιτηθούν περίπου δύο έως τρεις χιλιάδες καινούργιες πλατφόρμες μέσα στην επόμενη τριετία.

Την ίδια στιγμή, η ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης του δικτύου θα επιτρέψει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να περικόψει κατά το ήμισυ το μεταφορικό κόστος, σε σύγκριση με τη ντιζελοκίνηση. Υπολογίζεται επίσης, ότι η ολοκλήρωση του τμήματος ΣΚΑ- τρεις γέφυρες θα μειώσει το κόστος του δρομολογίου Αθήνα-Θεσσαλονίκη κατά 1.500 ευρώ.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα τοποθετήσει δωρεάν ασύρματο δίκτυο στα βαγόνια, ενώ με τον ίδιο  ναύλο προσφέρει φαγητό στην πρώτη θέση.

Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 418 μηχανοδηγούς, οι οποίοι θα αυξηθούν στους 490, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες έως το 2016-2017.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.