Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Παρατείνεται η αγωνία για τους ασφαλισμένους


Ήλθε, άκουσε και απήλθε η τρόικα στη χθεσινή συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, παρατείνοντας με αυτό τον τρόπο την αγωνία χιλιάδων ασφαλισμένων σχετικά με το αν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και αν θα μεταβληθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να κοστολογηθούν όλες οι παρεμβάσεις που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης με στόχο οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποφανθούν εάν επαρκούν για να καλύψουν την μαύρη τρύπα των 500 εκατ. ευρώ των ταμείων σε δεύτερο χρόνο.

Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η αμηχανία που υπήρχε για αρκετή ώρα μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους κύριους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματίας Μορς (ΕΕ) και το γεγονός ότι δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας περιορίστηκε σε μια τυπική ανακοίνωση «Έγινε μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στις ήδη γνωστές και καινοτόμες προτάσεις του υπουργείου Εργασίας και τους μηχανισμούς που εισάγουμε με το Νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε διαβούλευση καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η χθεσινή (προχθεσινή) με το διοικητή του ΙΚΑ, μέσα από τις οποίες ενισχύεται η εισπραξιμότητα των εισφορών και παράλληλα εξοικονομούνται ιδιαίτερα σημαντικά ποσά για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Από αύριο (σήμερα) ο διάλογος θα συνεχιστεί με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι δύο εκπρόσωποι της Τρόικας, άκουσαν την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που βασιζόταν στην αναλυτική παρουσίαση των διατάξεων του νομοσχεδίου, για την τόνωση των μηχανισμών ελέγχου και αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής, χωρίς να τοποθετηθούν αν θεωρούν αυτά τα μέτρα αρκετά.

Στελέχη του υπουργείου, αποδίδουν το γεγονός ότι δεν υπήρξε άμεση αποδοχή των μέτρων από την τρόικα, στην ανάγκη παροχής περαιτέρω διευκρινίσεων προς τους εκπροσώπους των δανειστών. Πάντως, η διαδικασία αξιολόγησης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 21 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι προβλέψεις του νέου κρατικού προϋπολογισμού. Ωστόσο, ανοιχτά παραμένουν άλλα δύο ζητήματα που αφορούν στην εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την κάλυψη του οικονομικού κενού που θα δημιουργήσουν στο ασφαλιστικό. Το πρώτο αφορά τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών ύψους 800 εκατ. ευρώ και το δεύτερο την επανεξέταση μέρους των κοινωνικών πόρων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση για την οικονομική στήριξη των Ταμείων, που μεταξύ άλλων προβλέπει και τον συμψηφισμό των επιδοτήσεων των αγροτών με οφειλές στον ΟΓΑ.

Όσον αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προβάλλοντας την ύφεση και την οικονομική δυσπραγία που υπάρχει, ο κ. Βρούτσης ζήτησε να υπάρξει ελαστικότερη αντιμετώπιση με την επιμήκυνση των δόσεων σε 72.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να εξοικονομηθούν:

- 350 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν μεσοπρόθεσμα από την αυτόματη διασταύρωση ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων.
- Περίπου 70 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την ένταξη , στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ, από την 1η Δεκεμβρίου.
- 200 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος και τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το 2017 θα εξασφαλιστούν από βεβαιωμένες οφειλές προς τα ταμεία.
- Μέρος των οφειλών που σήμερα υπολογίζονται στα 500 εκ. ευρώ θα εισπραχθεί από το πάγωμα των επιδοτήσεων προς τους αγρότες που δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.
-80 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», αλλά και με την αποστολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης.
-15 εκατ. εξοικονόμηση από τις διασταυρώσεις στοιχείων μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων.
- Εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για την διετία 2013- 2014 από τον περιορισμό του εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων.

Εργασιακά
Όσον αφορά το όριο των ομαδικών απολύσεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε ότι αναμένει από μέρα σε μέρα την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και ότι στη συνέχεια θα προβεί στις διορθωτικές κινήσεις, στη βάση ενός σχεδίου μεγαλύτερης ευελιξίας, ιδίως για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης και αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ενημέρωση, υπήρξε και για το θέμα της περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, κατά 3,9% με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επισημαίνει ότι μια γενική εφαρμογή, ενδεχομένως θα οδηγούσε σε μεγαλύτερα προβλήματα για τα Ταμεία. Η αντιπρόταση αφορά σε επιλεγμένη εφαρμογή, που θα εξαρτάται από τη συνέπεια των επιχειρήσεων στην απόδοση των εισφορών. Σ’ αυτούς και μόνο, ως επιβράβευση, να ισχύουν οι μειωμένες εισφορές.



Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.