Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Πώς αμείβεται η νυχτερινή απασχόληση των μισθωτών.

Picture 0 for Πώς αμείβεται η νυχτερινή απασχόληση των μισθωτών

Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό ή με ημερομίσθιο εργαζόμενοι, άσχετα άν πρόκειται για πλήρη απασχόληση, μερική, εκ περιτροπής ή έκτακτη, όταν προσφέρουν την εργασία τους κατά τις νυχτερινές ώρες, δηλαδή από 10.00 μ.μ. (το βράδυ) μέχρι 6.00 π.μ. (το επόμενο πρωί), ή όταν ένα μέρος του ωραρίου εργασίας τους παρέχεται κατά την διάρκεια των ωρών αυτών, τότε οι νόμιμες αποδοχές του εργαζομένου προσαυξάνονται κατά 25%.

-Νόμιμες θεωρούνται οι αποδοχές θεωρούνται πάντα εκείνες που διαμορφώνονται βάσει της εκάστοτε ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, ή της αντίστοιχης κλαδικής σύμβασης συμπεριλαμβανομένων και των ποσών από τα διάφορα επιδόματα.
-Πραγματικές θεωρούνται οι αποδοχές που καταβάλλονται στον εργαζόμενο και μπορεί να είναι τουλάχιστον ίσες ή μεγαλύτερες από τις νόμιμες αποδοχές.

Αν η νυχτερινή εργασία συμπέσει με μέρα Κυριακή (10 μμ του Σαββάτου μέχρι 6 πμ της Κυριακής) τότε εκτός της προσάυξησης του 25%, καταβάλλεται επιπλέον προσαύξηση 75% λόγω της υποχρεωτικής αργίας της Κυριακής.

Όταν εκτός του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, πραγματοποιηθεί και υπερωριακή απασχόληση, ο ημερήσιος μισθός  προσαυξάνεται ανάλογα, αφού προσαυξηθεί πρώτα λόγω νυχτερινού και αργίας.

Υπενθυμίζεται ότι, για την απασχόληση κατά τις Κυριακές και αργίες, υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώσει έγκαιρα (τουλάχιστον πριν 48 ώρες) την Επιθεώρηση Εργασίας για τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Έστω ότι ένας ανειδίκευτος εργάτης χωρίς τριετίες και επιδόματα, εργάστηκε και την Κυριακή για 4 ώρες  νυχτερινές. Πώς θα αμειφθεί;

Νόμιμο ωρομίσθιο:  Η.Α.Ε. 33,04 Χ 6 ΜΕΡΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ  : 40 ΩΡΕΣ = 4,95 ευρώ
Προσαύξηση λόγω νυχτερινής εργασίας: ωρομίσθιο 4,95 ευρώ Χ 25%  = 1,24 ευρώ
Προσαύξηση λόγω Κυριακής: 4,95 Χ 75% = 3,71 ευρώ
Συνολικό ωρομίσθιο νυχτερινής + αργίας = 9,90 ευρώ.
Απασχόληση 4 ωρών: 9,90 Χ 4 = 39,60 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.