Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

«Ψαλίδι» στις «ευγενείς» συντάξεις

 
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση, αλλά και τη συνέπεια στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
Σε στοχευμένες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό και μέτρα μεγαλύτερης ευελιξίας στα εργασιακά φαίνεται να εστιάζει η τρόικα, με βάση το ειδικό ενδιαφέρον του τεχνικού κλιμακίου στις συζητήσεις που έγιναν το τελευταίο διήμερο με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Η μείωση των συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ακόμα και για τους ήδη συνταξιούχους, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων και προκρίνεται από την πλευρά της τρόικας, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2014, συμπληρωματικά με τα άλλα μέτρα που εισηγείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τα οποία έχουν στο επίκεντρό τους την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
Η πλευρά της τρόικας φαίνεται να επιμένει σε μέτρα που κοστολογούνται και έχουν άμεση απόδοση, αντιμετωπίζοντας με επιφύλαξη το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των 500 εκατ. ευρώ στο Ασφαλιστικό.
Στις συναντήσεις, που έγιναν με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για όλο το πλέγμα δραστηριοτήτων που προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
Συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν για τα μέτρα που αποφασίστηκαν και υλοποιούνται από το ΙΚΑ στο σύστημα μηχανογραφικών εφαρμογών και ειδικότερα την αυτόματη διασταύρωση των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών σε σχέση με τις καταβληθείσες, τον αποκλεισμό ηλεκτρονικής υποβολής ΑΠΔ όσων οφείλουν και την απόφαση να μην υπάρξει στο εξής επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ σε όσους δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, που θα αφορά στο σύνολο των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Στις συναντήσεις υπήρξε ενημέρωση και για το θέμα της παραπέρα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του υπουργείου ενημέρωσαν το τεχνικό κλιμάκιο ότι μια γενική εφαρμογή, στην παρούσα φάση, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα για τα Ταμεία με αύξηση της μαύρης τρύπας, όταν δεν έχουν προβλεφθεί ισοδύναμα μέτρα και δεν έχει εξασφαλιστεί η ομαλή ροή στην είσπραξη των εισφορών.
Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ενημερώθηκαν ότι από τη νέα μείωση θα δημιουργηθεί ένα κενό 800 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας και φαίνεται να αντιμετωπίζουν θετικά τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών, με καθυστέρηση έξι μηνών σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουν και το σενάριο εναρμόνισης του μέτρου με όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και καταβάλλουν τις εισφορές που οφείλουν. Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτείνει να εφαρμοστεί το μέτρο σταδιακά.
Συγκεκριμένα, προτείνει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,4% το Β’ εξάμηνο του 2014, ενώ για το υπόλοιπο 2,5%, είτε να μειωθεί εξολοκλήρου στις αρχές του 2015 είτε να μειωθεί σε δύο φάσεις (κατά 1,25% σε δύο δόσεις) τους πρώτους μήνες του 2015 και 2016 αντίστοιχα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση, αλλά και τη συνέπεια στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
Ειδική αναφορά έγινε και στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για το οποίο υπάρχουν συγκρουόμενες απόψεις. Τα στελέχη του υπουργείου ενημέρωσαν για την πρόταση αύξησης των δόσεων της ρύθμισης χρεών προς τα Ταμεία στις 72 από 48 που είναι σήμερα.
Για τα εργασιακά, πέρα από το θέμα επαναπροσδιορισμού των ομαδικών απολύσεων με μεγαλύτερη ευελιξία, από τις συζητήσεις του τεχνικού κλιμακίου φαίνεται να ανοίγει και θέμα προώθησης της προσωρινής απασχόλησης στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσω εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων. Το μέτρο εφαρμόζεται σήμερα στο Δημόσιο μόνο σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως η καθαριότητα και η φύλαξη.
Απολύσεις
Για το θέμα των απολύσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών τάσσονται υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών για την αναμόρφωση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, ζητώντας απελευθέρωση και την κατάργηση της υπουργικής έγκρισης για την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζομένους, ιδίως όταν αυτές βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Συζήτηση, τέλος, υπήρξε και για το θέμα των κοινωνικών επιδομάτων και των ενεργειών εξορθολογισμού που προωθούνται για τη χορήγησή τους.
Η κοινωνική ασφάλιση στήριγμα για προσαρμογή
«Η κοινωνική ασφάλιση έχει χάσει το χαρακτήρα της και χρησιμοποιείται πλέον αποκλειστικά ως βασικός μοχλός για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας». Αυτό επισημαίνει η ΟΚΕ σε έκφραση γνώμης επί σχετικού νομοσχεδίου.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΚΕ, που συνεδρίασε χθες, θεωρεί ότι επιπρόσθετα αυτό γίνεται με αποσπασματικές και ασύνδετες μεταξύ τους παρεμβάσεις, οι οποίες δεν υπόκεινται σε καμία εκ των προτέρων αξιολόγηση των συνεπειών τους, ούτε εξυπηρετούν κάποιο ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.
Οπως διαπιστώνει η ΟΚΕ, «το τελευταίο χρονικό διάστημα επιλέγεται συστηματικά η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας, ως το μόνο μέσο για την προσωρινή επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων.
ΆΡΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ - amous@naftemporiki.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.