Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Σε ιδιώτες έπειτα από 150 χρόνια λειτουργίας



ΕΠΕΙΤΑ από 150 χρόνια λειτουργίας και κρατικής εποπτείας, η πολύπαθη ΤΡΑΙΝΟΣΕ ετοιμάζεται να περάσει σε ιδιώτες. Τη Δευτέρα κατατίθεται η εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος, με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία.
Τα εισπρακτικά οφέλη από την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν αναμένονται μεγάλα, ωστόσο ενδεχόμενη επιτυχής έκβαση θα επιδράσει θετικά και σε άλλους διαγωνισμούς, κυρίως στους λιμένες, δεδομένων των συνεργειών σιδηροδρομικών - λιμενικών υποδομών για την αύξηση των εμπορευματικών ροών.
Αρκετοί (αυτο)προβάλλονται ως διεκδικητές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Μεταφορών επιθυμούν, μεταξύ άλλων, την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ρωσικούς (RZD), γαλλικούς (SNCF), κινεζικούς (CRCC), ρουμανικούς (Grup Feroviar Roman - Grampet Group) και αυστριακούς (Rail Cargo Austria) σιδηροδρόμους, έως και από αμερικανικά σχήματα Omnitrax (Broe Group).
Πλεονέκτημα για τους ιδιώτες αποτελεί η «χαμηλή» αποτίμηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ρωσικά media αποτίμησαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα 30 εκατ., ενώ, σύμφωνα με ορισμένους οικονομικούς αναλυτές, η εταιρεία κοστίζει μεταξύ 30-40 εκατ. ευρώ.
Πώς βγαίνει το νούμερο αυτό; Κάθε εταιρεία πωλείται βάσει των μελλοντικών προοπτικών και της κερδοφορίας της. Αν υποθέσει κανείς ότι τη διετία 2013-14 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπολογίζει σε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 1 εκατ. ευρώ ετησίως, τότε το τίμημα 30-40 εκατ. θεωρείται «εντός στόχων».
Ποια είναι η «προίκα» που δίνεται στους ιδιώτες; Οι άγονες γραμμές έως και το 2018, ήτοι 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έλαβε τις άγονες γραμμές, χωρίς καν την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού, με αποτέλεσμα κανείς να μη γνωρίζει ποιες είναι οι γραμμές αυτές. Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «σχεδόν όλες οι γραμμές είναι ζημιογόνες, ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και η Αθήνα - Θεσσαλονίκη είναι οριακά κερδοφόρος».
Οπότε, γεννάται το ερώτημα, γιατί κανείς να αγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Το κίνητρο που δίνεται στους υποψήφιους αγοραστές είναι η διακίνηση εμπορευμάτων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Στον Πειραιά η έλευση της Cosco ενίσχυσε σημαντικά τις εμπορευματικές ροές, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ότι θα συμβεί κάτι αντίστοιχο, εφ' όσον ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ καταλήξει σε μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία, αν και οι δυνατότητες της Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τον Πειραιά, είναι σαφώς πιο περιορισμένες. Πάντως, μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η μη ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού άξονα Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη / Προμαχώνας, με σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση, πριν από το 2017.
Επίσης, διάφοροι από τους υποψήφιους επενδυτές φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φοβούμενοι ότι μπορεί, οποιαδήποτε στιγμή, να «ξανανοίξει» το φάκελο των κρατικών ενισχύσεων. Ενδεικτικό είναι ότι στα στοιχεία εξαμήνου 2013 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται στα 866 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το συντριπτικό ποσοστό των υποχρεώσεων θα έπρεπε να είχε «σβηστεί», σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Μεταφορών. Ισως από το σημείο αυτό να εκπορεύονται και τα περί «λουκέτου» στο σιδηρόδρομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.