
Η ατμομηχανή άραγε που κινούσε το συρμό να ήταν μια «Κρουπ», μια «Γιουνγκ» ή μια «Τουμπίζ»; Και στην πρώτη απορία προστίθεται και δεύτερη: ήταν άραγε μια από τις δώδεκα που σκουριάζουν στη σειρά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου, μουσειοθετημένες κατά τον ΟΣΕ, επί της ουσίας «θαμμένες» πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, για όποιον έχει ψυχή και τις λυπάται. Απορία ψάλτου, βηξ!

Οπως λέει ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο πολιτικός μηχανικός, προϊστάμενος στο τμήμα Γραμμής και Κτηρίων, συγκεντρώθηκαν προ πενταετίας και τοποθετήθηκαν στις ειδικές πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν επί τούτου. Με σύστημα αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αλλά και έτοιμα τα θεμέλια για τη δημιουργία στεγάστρου, θα άντεχαν στο χρόνο αν το τελευταίο είχε τοποθετηθεί. Ατυχώς χρειάζεται μελέτη και όχι απλώς μερικές δεκάδες μέτρα λαμαρίνας. Και εκεί το πράγμα έχει κολλήσει. Το αποτέλεσμα είναι να κάνει ελεύθερα ο χρόνος τη δουλειά του και κάποιοι άστεγοι να βρίσκουν περιστασιακά καταφύγιο.
Ευτυχώς η φύλαξη του σταθμού δεν επιτρέπει στους συνήθεις υπόπτους, που έχουν κατακλέψει τον ΟΣΕ, να τις απογυμνώσουν από τα εξαρτήματά τους και να τα πουλήσουν ως σίδηρο. Το ανέκδοτο της ιστορίας είναι πως σε ξένα έντυπα έχουν γίνει σχετικές δημοσιεύσεις γι' αυτές, όπως και για το χαριτωμένο μουσείο-εκθετήριο που βρίσκεται στο εσωτερικό του σταθμού. Μια προσπάθεια που έγινε για να τις βλέπουν και οι ντόπιοι δυστυχώς ατύχησε. Το σχέδιο ήταν να κατεδαφιστεί ένα τμήμα της μάντρας προς την οδό Φερών, αλλά εδώ μπήκε στη μέση η Ε' Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και ζήτησε ευλόγως ειδική μελέτη, αφού η εν λόγω μάντρα έχει ενδιαφέροντα στοιχεία· άλλωστε κάποτε χώριζε τα επονομαζόμενα Παλιά από τη νέα πόλη του Βόλου. Και βεβαίως για να γίνουν οι μελέτες χρειάζονται απαραιτήτως χρήματα.

Πολλά από τα εκθέματα βρίσκονταν στα χέρια ιδιωτών που τα φυλούσαν ως κόρες οφθαλμού από επίδοξους κλέφτες. Ενα θέμα βέβαια είναι ποιοι βλέπουν τα εκθέματα. Σχολεία και ιδιώτες, αλλά, αφού δεν έχει προβλεφθεί οργανική θέση φύλακα, εφ' όσον ενδιαφέρεστε να τα δείτε τότε πρέπει να απευθυνθείτε στη γραμματεία του Τμήματος Γραμμής, τηλ. 24210-23625.
Στο «Συνοπτικό Ιστορικό των Ελληνικών Σιδηροδρόμων» του Πρόδρομου Ματζαρίδη, στο κεφάλαιο «Σιδηρόδρομος Θεσσαλίας» διαβάζουμε μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Το σχέδιο για την κατασκευή σιδηροδόμου Θεσσαλίας μπήκε σε ενέργεια τρία χρόνια μετά την προσάρτηση του νομού, στα 1881. Η δε πρώτη σύμβαση για την κατασκευή τους υπογράφτηκε μεταξύ του τότε υπουργού Εσωτερικών Ν. Παπαμιχαλόπουλου και των μηχανικών «Εβαρίστου Κυρίκου και Αρμάουντ Χεννεβέρ, εκπροσώπων του τραπεζίτη της Κωνσταντινούπολης Θ. Μαυρογορδάτου για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Βόλου-Λάρισας».
Κατά τα γνωστά ελληνικά, υπήρξε αρκετή μουρμούρα και επικινδυνολογία μέχρι τα εγκαίνια, ενώ τα δρομολόγια άρχισαν κανονικά για το κοινό την επομένη. Τον Νοέμβριο δε του 1884 άρχισε και η εκμετάλλευση της γραμμής από το Βελεστίνο στα Φάρσαλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.