Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Στο 1,3 δισ. ο στόχος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2013

Του Βαγγελη Μανδραβελη


Ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις στη φετινή χρονιά οριστικοποιήθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ. Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έδωσε στη δημοσιότητα τη λογιστική κατάσταση για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2013, αναφέροντας ότι ο νέος στόχος εσόδων για τη φετινή χρόνια αναπροσαρμόζεται στα 1,3 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ που είχε τεθεί αρχικά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο τελευταίο τετράμηνο (Ιούλιος-Οκτώβριος) το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων διασφάλισε τα 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 90% των προσδοκώμενων εσόδων για τη φετινή χρονιά. Αντίθετα το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, το Ταμείο διασφάλισε έσοδα μόλις 16 εκατ. ευρώ, από πωλήσεις μετοχών κυριότητας Δημοσίου σε ΟΠΑΠ, τράπεζες κ.ά.
Για τη διασφάλιση των εσόδων ύψους 1,3 δισ. ευρώ, καθοριστικά συνέβαλαν οι υπογραφές των συμβάσεων για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ (652 εκατ. ευρώ) και της 12ετούς σύμβασης παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων (190 εκατ. ευρώ). Επίσης, συνέβαλε η αποδοχή από το ΤΑΙΠΕΔ της πρότασης της Socar για τη ΔΕΣΦΑ (188 εκατ. ευρώ) και τέλος η συμφωνία πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Δημοσίου (261 εκατ. ευρώ) στις εταιρείες Πανγαία και Eurobank Properties.
Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ κρατούν κλειστά χαρτιά για τους στόχους του 2014, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι υψηλοί. Με κανονικούς ρυθμούς υλοποίησης ο στόχος θα ήταν στα 2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο στόχος έχει αναπροσαρμοστεί ώστε να καλυφθούν οι καθυστερήσεις του 2013. Ετσι, ο νέος στόχος εσόδων για την επόμενη χρονιά αναμένεται στα 3,5 έως 4,0 δισ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να βγάλει στους επόμενους μήνες όλες τις αποκρατικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων που έχουν σχέση με υποδομές (παραχωρήσεις) και συμμετοχές σε επιχειρήσεις (πωλήσεις μετοχών). Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2014, τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που θα παραμένουν στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ να είναι ακίνητα του Δημοσίου.
Πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις των μεγάλων λιμανιών της χώρας (ΟΛΠ/ΟΛΘ) που έχουν καθυστερήσει πολλούς μήνες μέχρι σήμερα. Επιπλέον, οι συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις ενδιαφέρουν συγκεκριμένους υποψήφιους επενδυτές σε άλλες αποκρατικοποιήσεις όπως είναι αυτές της Τραινοσέ και της Rosco και οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Επίσης στη πρώτη γραμμή βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), της ΔΕΠΑ, της ΕΥΔΑΠ που αναμένεται ν’ αφήσουν και σημαντικά έσοδα.
Τέλος, το ΤΑΙΠΕΔ στην τελευταία έκθεση προόδου αναφέρεται σε σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε με τη διευθέτηση εννέα επιπλέον κυβερνητικών εκκρεμοτήτων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νομικών και ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων που έχουν τακτοποιηθεί σε 75 από σύνολο 87, με απώτερο στόχο την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.