Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΠΥΡΓΟΥΣ

Οι πύργοι είχαν έναν κεντρικό ρόλο στις καθημερινές διαδικασίες κίνησης των τρένων. Οι πύργοι που όχι μόνο εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους καλά, αλλά είναι και όμορφοι, επίσης. Εδώ παρουσιάζονται παλιές καρτ ποστάλ με πύργους στις αρχές του 20ου αιώνα. Θα συνεχίσουμε με πιό σύγχρονους!
.
Παρουσίαση: Παγκαρλιώτας Κώστας, Αρχιμηχανικός Γραμμής ΤΕ, ΟΣΕ (anasyntaxi@gmail.com)
.
Στο σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών, ο  έλεγχος σήματος  είναι η διαδικασία στην οποία  ασκείται έλεγχος των μετακινήσεων τραίνων μέσω σημάτων σιδηροδρόμων και συστήματα φραγμών για να εξασφαλίσει ότι τα τραίνα λειτουργούν ακίνδυνα, στην σωστή διαδρομή και στο κατάλληλο χρονοδιάγραμμα. Ο  έλεγχος σήματος ασκήθηκε αρχικά μέσω ενός αποκεντρωμένου δικτύου των σημείων ελέγχου που ήταν γνωστά με ποικίλα ονόματα που συμπεριλαμβάνουν κιβώτιο σημάτων [signalbox](διεθνές και βρετανικό), πύργος ενδο-ασφάλισης [interlockingtower](Βόρεια Αμερική), θέση σήματος [signalposte] (Γαλλία) και καμπίνα σημάτων [signalcabin]  (μερικοί σιδηρόδρομοι π.χ., Great Central Railway, Αγγλία).
Αρχικά, όλη η σηματοδότηση γινόταν με μηχανικά μέσα. Σημεία και τα σήματα χρησιμοποιήθηκαν τοπικά από με μεμονωμένους μοχλούς ή λαβές, που απαιτούσαν έναν σηματοδότη σιδηροδρομικό [Κλειδούχο - signalman] που πήγαινε μεταξύ των διάφορων κομματιών του εξοπλισμού για να τους θέσουν στην απαραίτητη θέση για κάθε τραίνο που επρόκειτο να περάσει. Σε λίγο, συνειδητοποιήθηκε ότι ο έλεγχος πρέπει να συγκεντρωθεί σε ένα κτήριο, το οποίο έγινε γνωστό ως κιβώτιο σημάτων. Το κιβώτιο σημάτων παρείχε έναν χώρο ελέγχου για το συγκρότημα Η υπερυψωμένη κατασκευή των περισσότερων κιβωτίων σημάτων (που έδωσαν αφορμή για τον όρο «πύργος» στη βόρεια Αμερική) επίσης παρείχε στον σηματοδότη μια καλή άποψη του σιδηροδρόμου υπό τον έλεγχό του. Η πρώτη χρήση ενός κιβωτίου σημάτων ήταν από Σιδηρόδρομος  London and Croydon το 1844.
.

Πηγή: Vintage Railroad Postcards, καιάλλα.

(κάνοντας κλικ πάνω στην φωτογραφία, μπορείτε να την δείτε σε μεγαλύτερη διάσταση)
Marietta PA PRR Tower002
Κλασικός πύργος σημάτων των Pennsylvania Railroad στην Marietta, PA. Σημειώστε το σηματοφόρο και τις ράβδους λειτουργίας στο υπόβαθρο.
Erie Yards at Binghamton NY002
Ο πύργος σημάτων στο Binghamton του Erie, στην περιοχή σιδηροδρόμων Νέας Υόρκης είναι από τους ομορφότερους.
CPR London Ontario
Ο μικρός πύργος ελέγχου διέλευσης στο Λονδίνο του Οντάριο των σιδηροδρόμων Canadian Pacific ήταν επίσης ένας πύργος σημάτων που χρησιμοποίησε έναν σηματοφόρο για να ελέγξει τα τραίνα. Πόση μεγάλη αρχιτεκτονική λεπτομέρεια για μια τέτοια μικρή δομή!
D and H Yards Oneonta NY
Εδώ είναι μια άριστη άποψη του μηχανοστασίου Oneonta, τη Νέα Υόρκη των σιδηροδρόμων Delaware & Hudson και του πύργου εκεί, σε απεικόνιση του 1910.
Westfield MA 2002
Εδώ είναι μια άποψη του σταθμού Westfield των σιδηροδρόμων Boston & Albany’s με τον παρακείμενο πύργο σημάτων που έλεγξε την σιδηροδρομική κυκλοφορία σε αυτό το πολυάσχολο πέρασμα.
NY Central Signal Tower Hudson Highlands
Αυτός ο πύργος των σιδηροδρόμων NY Central βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Hudson στην κεντρική γραμμή. Πάλι, σημειώστε το σηματοφόρο στο υπόβαθρο.
drawing
Αρχιτεκτονικά σχέδια: Ο τυποποιημένος πύργος των σιδηροδρόμων Canadian Pacific αποτελείται από τέσσερις παλαιές ράγες χάλυβα που κάμπτονται ώστε να διαμορφωθεί μια στερεά θέση στην οποία η τίθεται μικρή πλαισιωτή περίφραξη.
 
(απο Νεα Εκφραση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.