Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Νέο «μαχαίρι» σε μισθούς 150 ΔΕΚΟ και άλλων φορέων του Δημοσίου

Ελέγχους-εξπρές σε 150 ΔΕΚΟ και λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα πραγματοποιεί αυτή την περίοδο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιους από αυτούς δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.
Από τα πρώτα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών προκύπτουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των μισθών στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων και σε αυτούς που λαμβάνουν υπάλληλοι σε δημόσιους οργανισμούς.
Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία που παρουσιάζει το «Εθνος» οι αποκλίσεις στις μεικτές αποδοχές φθάνουν ακόμη και το 45% και «αγγίζουν» τα 1.320 ευρώ.
Οπως μας λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμη υπάλληλοι «δύο ταχυτήτων» στο Δημόσιο.
Οι διαφορές των αποδοχών υφίστανται και μεταξύ των υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως το Ενιαίο Μισθολόγιο
«Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστωθούν αποκλίσεις από τις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου, όχι μόνο θα αποπεμφθούν οι διοικήσεις των οργανισμών, αλλά και θα ασκηθούν ποινικές διώξεις», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η περιστολή δαπανών στους φορείς του Δημοσίου θα αποτελέσει έναν από τους πυλώνες κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το επόμενο έτος.
Συγκεκριμένα στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν πως από από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ (συγχωνεύσεις, «λουκέτα» και περικοπές μισθολογικού κόστους) θα εξοικονομηθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ το 2014 μειώνοντας ισόποσα το δημοσιονομικό κενό.
Από τους ίδιους υπολογισμούς προκύπτει πως εξ αυτών τα 60 με 80 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση του μισθολογικού κόστους και την εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις του ενιαίου μισθολογίου.
Προς αυτή την κατεύθυνση οι έλεγχοι του Γενικού Λογιστηρίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου τα στοιχεία να τεθούν και υπ' όψιν της τρόικας η οποία επιστρέφει την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα.
Κι αυτό γιατί θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο εύρος της εξοικονόμησης κονδυλίων από τη χρηματοδότηση των δημόσιων φορέων. Επίσης με τους επικεφαλής της τρόικας θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων και «λουκέτων» σε ανενεργούς οργανισμούς.
Πιο αναλυτικά από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συλλέξει στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει πως δημόσιες επιχειρήσεις όχι μόνο δεν έχουν υιοθετήσει το ενιαίο μισθολόγιο αλλά ούτε καν το μισθολογικό πλαφόν (μέσος μισθός ανά φορέα 1.900 ευρώ) που είχε θεσμοθετηθεί προγενέστερα.
Προκύπτουν διαφορές από 333 έως 1.320 ευρώ στη μισθοδοσία υπαλλήλων ΔΕΚΟ σε σχέση με τους υπαλλήλους που αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο. Δηλαδή οι μεικτές αποδοχές τους είναι αυξημένες έως και 45% σε σύγκριση με τον στενό δημόσιο τομέα.
Να υπενθυμίσουμε πως τον Νοέμβριο του 2011 ψηφίστηκε το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε εξαρχής στις ΔΕΚΟ. Είχε όμως περάσει διάταξη για πλαφόν 1.900 ευρώ μεικτά στον μέσο μισθό ανά δημόσια επιχείρηση.
Στη συνέχεια και εντός του προηγούμενου έτους μετά από συμφωνία με την τρόικα θεσμοθετήθηκε η καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους ανεξαιρέτως τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ομως έναν χρόνο μετά παρατηρούνται πολύ μεγάλες αποκλίσεις αποδοχών.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως από στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή προκύπτει ότι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ο μέσος μισθός είναι 2.033 ευρώ, ενώ στον εποπτευόμενο οργανισμό ΚΑΠΕ ο μέσος μισθός για υπάλληλο με τα ίδια τυπικά προσόντα είναι 2.540 ευρώ.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο μέσος μηνιαίος μεικτός μισθός της κατηγορίας ΠΕ είναι 2.672 ευρώ. Στο υπουργείο υπάγεται το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος στο οποίο υπάλληλος ΠΕ έχει μέσο μισθό 2.857 ευρώ αλλά και το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) όπου ο μέσος μισθός της ίδιας κατηγορίας είναι 3.326,20 ευρώ.
Εξάλλου για την ΕΑΧΑ (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις) προκύπτει μέσος μισθός (ΠΕ) 3.236,50 ευρώ.
Κώστας Τσαχάκης - Νίκος Β. Τσίτσας
«Μπόνους» έως 35% για τους υπαλλήλους σε ΝΠΙΔ
Μέχρι και 35% μεγαλύτερες αμοιβές λαμβάνουν κατά μέσον όρο οι υπάλληλοι των ΝΠΙΔ και των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου σε σχέση με τους συναδέλφους τους που διαθέτουν τα ίδια προσόντα (προϋπηρεσία και οικογενειακή κατάσταση), σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.
Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εξοικονομήσει 80-100 εκατ. ευρώ, θα επικεντρώσει στην πλήρη εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου για τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα βάζοντας στο στόχαστρο την περικοπή των υπερωριών, καθώς και το σύνολο του μισθολογικού κόστους, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ λαμβάνουν από 333 έως και 1.319 ευρώ περισσότερα στις μεικτές αποδοχές τους έναντι των συναδέλφων τους στον στενό δημόσιο τομέα.
Πιέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διοικητικά συμβούλια σε αρκετές ΔΕΚΟ (ΕΛΠΕ, Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας κτλ.) πιέζουν προκειμένου να εξαιρεθούν οι φορείς που διοικούν από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, με την αιτιολογία ότι δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά διαθέτουν έσοδα από τις δραστηριότητές τους.
Τα τελευταία τρία χρόνια ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει διατάξει μία σειρά ελέγχων σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου - βαθμολογίου, απ΄ όπου έχουν προκύψει τεράστιες αποκλίσεις από τους μισθούς που προβλέπει το Ενιαίο Μισθολόγιο - Βαθμολόγιο στις μεικτές μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων (π.χ. ΟΚΑΝΑ, ΟΣΚ, ΟΒΙ κτλ.).
Οι διαφορές όμως των αποδοχών υφίστανται και μεταξύ των υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως το Ενιαίο Μισθολόγιο, διατηρώντας τις ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών και των συναδέλφων τους σε άλλα υπουργεία.
Στις αρχές του 2012 ψηφίστηκε διάταξη στη Βουλή σύμφωνα με την οποία η αρχική περικοπή των μισθών όσων υπαλλήλων λάμβαναν περισσότερα χρήματα από αυτά που προέβλεπε το Ενιαίο Μισθολόγιο θα έφτανε το 25% και οι επιπλέον μειώσεις -για όσους λάμβαναν υψηλά επιδόματα- θα πραγματοποιούνταν σε 3 ισόποσες ετήσιες δόσεις μέχρι το 2014.
Με νεότερη διάταξη όμως του υπουργείου Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2012, «πάγωσαν» οι επιπλέον μειώσεις αποδοχών κυρίως για τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς μέχρις ότου το Δημόσιο να είναι σε θέση να δώσει στους υπαλλήλους τα Κίνητρα Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και Κίνητρα Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ) που προέβλεπε το Μισθολόγιο.
Παράδειγμα
Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 10 χρόνια προϋπηρεσία, να λαμβάνει μηνιαίες μεικτές αποδοχές που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ λόγω προσωπικής διαφοράς, ενώ ένας νεοπροσληφθείς υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο ίδιο υπουργείο αμείβεται με 1.092 ευρώ μεικτά (καθαρές αποδοχές 850 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.