Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Εγκρίθηκε ο διορισμός του Κ. Μανιατόπουλου στο ΤΑΙΠΕΔ



Με ρεαλισμό, ισχυρή επιχειρηματολογία και χαμηλούς τόνους αποκρίθηκε ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, στις ακραίες φωνές βουλευτών της αντιπολίτευσης, περί ξεπουλήματος της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στην ακρόαση του κ. Μανιατόπουλου που πραγματοποιήθηκε χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης της Βουλής αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και απέρριψε τον όρο «ξεπούλημα».

«Το ρήμα “ξεπουλώ” το έχουμε βγάλει πλήρως απ’ τη λογική μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιατόπουλος. «Στην έννοια, ωστόσο, του “αξιοποιώ”, υπάρχει και η ιδιωτικοποίηση, αν και όχι μόνον αυτή», πρόσθεσε. Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα τη δεκαετία 1999-2008 έχει ανατιμηθεί κατά μέσο όρο 90%, ενώ η κάμψη στα χρόνια που ακολούθησαν ήταν χαμηλότερη. «Αρα», υπογράμμισε, «το “ξεπούλημα” και το “πούλημα” είναι θέμα συγκυρίας. Το να περιμένω το αύριο, σημαίνει να πέσει η αξία ή να αυξηθεί. Αν κάποιος όμως έχει τρία σπίτια και είναι σε δυσκολία, δεν διανοείται να περιμένει μήπως στο μέλλον ανέβει η τιμή τους».
Κατά τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, το θέμα είναι να υπάρξει η καλύτερη δυνατή εκδοχή των αποκρατικοποιήσεων στην παρούσα συγκυρία, με την καλύτερη δυνατή γνώση του μέλλοντος, αλλά χωρίς μελλοντολογίες και αφορισμούς.
Ο κ. Μανιατόπουλος παραδέχτηκε καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αφού, όπως είπε, διανύουμε μια περίοδο πωλητών και όχι αγοραστών. «Η αγορά είναι εν υπνώσει», σημείωσε, και γι’ αυτό το ΤΑΙΠΕΔ δεν πέτυχε ώς τώρα σύμφωνα με τον προγραμματισμό του. «Δεν μπορούμε εμείς να αλλάξουμε μία αγορά με βασικά προβλήματα - και όχι μόνον στα ακίνητα, αλλά σε όλους τους τομείς», είπε χαρακτηριστικά.
Την τοποθέτηση του κ. Μανιατόπουλου στη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ υπερψήφισαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ λευκή ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χ.Α.) καταψήφισαν την τοποθέτηση αυτή.
Με την τοποθέτηση αυτή, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να επανεκκινήσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου έπειτα από περίπου δύο μήνες απραξίας. Οι πρώτες αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν -πιθανόν και αυτή την εβδομάδα- είναι η προεπιλογή όσων επενδυτών εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των διαγωνισμών αποκρατικοποίησης των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO.


''απο καθημερινη''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για τα σχόλια των επισκεπτών.
Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αυτόματα.